“Komiko oil-u” nova mogućnost da realizuje investiciju u Smederevu

Bez autora
Sep 06 2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović saopštila je danas da će Vlada i opština Smederevo dati još jednu mogućnost američko-holandskom konzorcijumu “Komiko oil” da ispuni ugovornu obavezu i izgradi rafineriju u tom gradu. To je zajednički stav kako bi investitor nakon toga mogao da počne realizaciju projekta smederevske rafinerije. Srbiji su potrebni ulagači i interes Vlade je da se ta investicija ukoliko je moguće realizuje jer su svi investitori dobro došli u Srbiju, ali oni moraju da poštuju zakone i ugovore koje su potpisali. Očekuje se da će do kraja godine biti poznato da li je investitor u stanju da ispuni svoje obaveze i realizuje investiciju u Smederevu. Grad Smederevo tužio je “Komiko oil” i zatražio raskid Ugovora o izdavanju u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije jer taj američko-holandski konzorcijum nije u predviđenom roku uplatio 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije u tom gradu. Pregovori o dobijanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije u Smederevu trajali su približno tri godine.

“Komiko oil-u” nova mogućnost da realizuje investiciju u SmederevuMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović saopštila je danas da će Vlada i opština Smederevo dati još jednu mogućnost američko-holandskom konzorcijumu “Komiko oil” da ispuni ugovornu obavezu i izgradi rafineriju u tom gradu.

Mihajlović je nakon sastanka sa delegacijom opštine Smederevo, koji je održan u Vladi Srbije, istakla da je to zajednički stav kako bi investitor nakon toga mogao da počne realizaciju projekta smederevske rafinerije.

Ona je naglasila da su Srbiji potrebni ulagači i da je interes Vlade da se ta investicija ukoliko je moguće realizuje jer su svi investitori dobro došli u Srbiju, ali i dodala da oni moraju da poštuju zakone i ugovore koje su potpisali.

Mihajlović je izrazila očekivanje da će do kraja godine biti poznato da li je investitor u stanju da ispuni svoje obaveze i realizuje investiciju u Smederevu.

Gradonačelnik Smedereva Jasna Avramović nije precizirala da li će biti povučena tužba grada protiv “Komiko oil-a”, uz napomenu da to nije u njenoj nadležnosti i da će o tome odlučivati javni pravobranilac i Skupština opštine Smederevo.

Skupština Smedereva treba da zauzme novi stav o tome na sednici koja će biti održana oko 20. septembra, on će potom biti iznet na sudu i na osnovu toga će se odlučivati, objasnila je Avramović.

Grad Smederevo tužio je “Komiko oil” i zatražio raskid Ugovora o izdavanju u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije jer taj američko-holandski konzorcijum nije u predviđenom roku uplatio 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije u tom gradu.

Pregovori o dobijanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije u Smederevu trajali su približno tri godine.

“Komiko oil” je najavio da će u rafineriju u Smederevu uložiti 250 miliona dolara, da će je izgraditi za tri godine i otvoriti više od 500 radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik